De KBHB heeft de wijzigingen aan de spelregels voor het seizoen 2019-2020 voor wedstrijden op een volledig veld aangekondigd. Klik op Lees meer voor de details.


Het volledig bericht vind je hier op de website van de hockeybond. 

Vrije slag voor verdediging overal binnen de cirkel
Een vrije slag in de cirkel ten voordele van de verdedigende partij mag vanaf nu op elke plek binnen de cirkel worden genomen.
Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je, na een overtreding in de cirkel, een vrije slag mag nemen op de loodlijn van de plaats van de overtreding binnen het vijftienmetergebied vanaf de achterlijn.

Oude regel: vrije slag moest genomen worden nabij de plaats van de overtreding.

Einde van de vliegende keeper
Een team speelt met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper óf met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers, dan is er niemand die de rechten van een keeper heeft. Geen enkele speler mag binnen de cirkel de bal met het lichaam spelen. Op PC dragen de veldspelers alleen een masker en handschoenen; keepershandschoenen en een helm zijn verboden.

Vijf meter afstand op vrije slagen voor aanvallers in het 23 m gebied, vooral nabij de cirkel
Bij een vrije slag voor de aanvallende partij moeten verdedigers altijd vijf meter afstand houden, ook als ze in de eigen cirkel staan. Stel nu dat de aanvaller op 2 m van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op 3 m binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest om de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. Mede-aanvallers moeten bij het nemen van de vrije slag nog steeds op 5 m van de bal staan, tenzij ze niet actief aan het spel deelnemen.

Oude regel: bij een vrije slag binnen de 5 m van de cirkel mochten verdedigers de aanvaller vanaf de rand van de cirkel schaduwen tot de bal 5 m had afgelegd. 

Uitzondering PC aan het einde van de speelhelft verdwijnt
Er is geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone PC en een PC aan het einde van de speelhelft. Voor beide gevallen geldt dat de PC voorbij is als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest.
De PC is niet voorbij als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel is geweest.

Stroke bij het raken van een uitrusting binnen de cirkel
Een stroke moet gefloten worden wanneer de bal een uitrusting (vb: masker, handschoen,…) binnen de cirkel raakt en een goal verhindert. Als er zich nog een speler of keeper achter de uitrusting bevindt, zal er een PC gefloten worden.

Uitspelen van een vrije slag van de verdediging na een PC
Een speler van de verdedigende partij mét PC masker op mag bij een vrije slag voor de verdediging na een PC enkel en alleen een medespeler aanspelen; een selfpass is in dat geval verboden. Als dit toch gebeurt, zal de scheidsrechter tegen fluiten. Binnen het 23 m gebied is dit een vrije slag voor de aanvallende partij; in de cirkel wordt dit een PC. De bedoeling is om proactief te zijn en deze situatie trachten te vermijden.

Te snel betreden van de cirkel door de aanvallende partij bij een PC
Indien een aanvaller tijdens de PC de cirkel betreedt voordat de bal werd gespeeld door de aangever, zal de PC opnieuw worden genomen en zal de aangever (en niet de overtredende aanvaller) naar de middenlijn worden gestuurd. De aangever mag vervangen worden door een andere aanvaller.

Bal boven schouder spelen
In alle categorieën op volledig veld is het toegelaten om de bal boven de schouder te spelen. De veiligheid moet altijd een prioriteit blijven.

Oude regel: boven de schouder spelen mocht alleen wanneer de wedstrijd geleid werd door een nationale scheidsrechter